5.5 C
Manchester
6. svibnja 2021.
Image default
Lifestyle

PROMENIO POL, OTAC MU SE UBIO, završio u ZATVORU… Šok priče muškaraca koji su promenili Balkan!

Balkanska estrada ispunjena je ličnostima koje svojom pojavom odstupaju od standardnog i tradicionalnog. Međutim, priče o muškarcima koji su postali žene, privremeno, delimično ili sasvim (ili su se koristili ženstvenošću u javnom ispoljavanju ili performansu), uzdrmala je javnost i poigrala se sa tradicionalnim i stereotipnim na našim prostorima.

Bugarski pevač Azis prvi je transvestit sa balkanske javne scene koji je stekao masovnu popularnost na ovim prostorima. Njegove smele ženstvene kreacije, šminka, visoke potpetice, u kombinaciji sa muževnom bradom bili su svojevrsni šok za konzervativnu publiku. Ekscentrični pevač poznat je po brojnim kolaboracijama sa domaćim pevačima, a njegova raskošni vokal je stavljao predrasude u drugi plan.

Azis više “ne fura” ženstvenost, pa je haljine, korsete i kostime zamenio muškom garderobom, a svakodnevni treninzi njegovo telo su doveli do savršenstva. Nastavio je da hara estradom, a redovno se oglašava na društvenoj mreži Instagram, uglavnom u zagrljaju svog dečka.

Na spisku “bivših transvestita” našao se i kontroverzni makedonski šoumen i bivši učesnik “Veliki brat” Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13. Popularnost Jovanovskog nakon učešća u rijalitiju vrtoglavo raste, pa se oprobao u ulozi pevača, voditelja, a nakon povratka u rodnu Severnu Makedoniju, karijera mu ide u sasvim drugačijem pravcu.

Od starog Bokija 13 ostalo je samo ime, sve ostalo je promenio. Jovanovski se aktivno bavio borbom za ljudska prava, a na sve to je dodao politički angažman i otvaranje televizije. Međutim, priča ovog ekscentrika završava se iza rešetaka zbog afere “Reket”, a njegovo zdravstveno stanje i utamničenost doveli su do totalne transformacije nekadašnjeg šoumena.

Apelacioni sud Severne Makedonije odlučio je da šoumen Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, bude prebačen iz pritvora u istražnom zatvoru u kućni pritvor.

“Sestre” su slovenačka “drag kvin” muzička grupa, koja je nastupala na “Evroviziji” 2002. godine, sa pesmom “Samo ljubezen” osvojile su 13 mesto. Grupa transvestita je počela da peva pred LGBT publikom u klubovima u Ljubljani, a njihova pobeda na nacionalnom takmičenju za predstavnika Slovenije na “Evroviziji” izazvala je buru reakcija u katoličkoj slovenačkoj javnosti.

“Sestre” su počele da pevaju pod imenom “Štrumpant’l Sisters” u sastavu: Mis Marlena, Dafne i Šarlota. Poslednja, međutim, napušta trio i na njeno mesto dolazi Emperatriz, koja je do tada bila mejkap majstor grupe. Domaća publika i mediji u Srbiji nanovo počinje da se interesuje za njih nakon što su otpevale naslovnu numeru “Barjak” za drugu sezonu serije “Senke nad Balkanom”.

Sestre

Foto: YouTube/printscreen/Senke nad Balkanom

Nataša Maza, transrodna srpska pevačica rođena kao Nebojša Kornesko, postaje popularna nakon učešća u rijalitiju “Parovi”. Ova po mnogo čemu nestandardna dama ulazi u popularni TV format sa namerom da iznese svoju životnu priču kako bi ohrabrila ljude koji prozlaze kroz slične probleme i razvojni put. Maza je učestvovala i u rijalitiju “Farma” kao specijalni gost. Danas se aktivno bavi  pravima LGBT osoba. Autorka je svih svojih pesama, a potpisuje se i kao producent svojih spotova.

zadruga

Zadruga
Foto: Srbija Danas

Neven Ciganović, modni stilista iz Hrvatske, širom regiona postao je poznat zbog učešća u više rijaliti formata, poput “Velikog brata”, “Surviovr-a”, “Farme” i “Parova”. Međutim, razlog zbog kog se njegovo ime provlači po medijima je najčeće njegov izgled i veliki broj estetskih korekcija kojima se podvrgao.

Ciganović nakon više hirurkih intervencija danas više podseća na lutku nego na čoveka. Trenutno se takmiči u devetoj sezoni “Parova”.

Neven Ciganović

Neven Ciganović
Foto: Srbija Danas

Crnogorski glumac, pevač i pisaca Slavko Kalezić predstavljao je svoju zemlju na “Evroviziji” 2017. godine, a komentari na račun njegovog stajlinga i performansa bili su masovni. Kontroverzni Crnogorac domaćoj javnosti poznat je po vezi sa našom pevačicom Marijom Šerifović.

Pošto Kalezić na “Evrosongu” nije ostvario značajan uspeh, rešio je da se oproba u američkom “Iks faktoru” gde ga je mentorisala i podržala poznata pevačica Nikol Šerzinger. Slavko je svoje životno iskustvo pretočio u knjigu “Moja istina”.

Slavko Kalezić

Foto: YouTube/printscreen/ Eurovision Song Contest

Božo Vrećo nesvakidašnja je i jedinstvena pojava na regionalnoj sceni. Ovaj bosanskohercegovački umetnik bavi se stvaranjem i interpretacijom sevdalinki. Pevač anđeoskog glasa, koji tvrdi da u sebi poseduje mušku i žensku prirodu, istakao je da se zaljubljuje u muškarce i u žene.

bozo-vreco

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na njegovim nastupima osim raskošnog glasa, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ističe se njegov nesvakidašnji scenski nastup i pojava – haljine, visoke štikle, diskretna šminka i brada su sastavni deo njegovog imidža. Vrećo je jedinstveni primer ukrštanja modernog i tradicionalnog u privatnom i u poslovnom životu. Razvojni put mu je bio ispunjen konstantnom borbom sa osudama, međutim, uspeo je i pored dramatičnih događaja, rata, nerazumevanja i samoubistva oca da uspe.

Sonja Sajzor je trans feministkinja i multidisciplinarna vizuelna umetnica, di-džej i darkvejv pevačica koja koristi šminku, kostimografiju, fotografiju, film i performans kao sredstvo umetničkog izražavanja. Ime Sonja Sajzor je nastalo kao kombinacija imena glumice Sonje Savić i prezimena Patrika Sajzora. Sonja se aktivno bavi umetničkim i aktivističkim radom u Srbiji i zalaže se za rešavanje brojnih problema sa kojima se suočava LGBT populacija.

srbijadanas.com

Related posts

DŽUKELA, OLOŠ, UNIŠTIĆU GA! Ljupka Stević priznala – JANJUŠ MI JE SLAO PORUKE! Objavila PREPISKU nakon žestokih PROZIVKI – On je KLOŠAR!

MH

Prevoznici upozoravaju: Zbog ponašanja Hrvatske obustavit ćemo sav transport iz EU!

MH

Uletjela na svadbu i viknula mladoženji: Nosim tvoje dijete

MH

Leave a Comment