MH 7. studenoga 2019.

Promena pola i dalje je tabu tema, iako su mnoge javne ličnosti svojim primerom odlučile da ohrabre sve one koji se ne osećaju dobro u svojoj koži. Ovo su samo neke od njih.

Nemački sportista kojeg je svet nekada poznavao kao uspešnu rekorderku u skoku s motkom Ivon Bušbaum. U novembru 2007. godine Ivon je objavila da napušta sport zbog uporne povrede, ali i želje da se podvrgne promeni pola.

Balijan je danas autor bestselera, čuveni motivacioni govornik, lajf kouč i oženjen muškarac.

Đina Rosero

Da li verujete da je američki supermodel filipinskog porekla Đina Rosero nekada bila dečak? Danas je uspešna manekenka, advokat zastupnik transrodnih osoba i osnivač medijske kompanije Gender Proud, koja zagovara pravdu, jednakost i prava transrodnih osoba. Da nije rođena kao žensko Đina je oktirla 2014. godine u jednoj poznatoj emisiji, jer je želela da inspiriše i podrži druge ljude koji žele da promene pol.

Laura Džejn Grejs

Rođena kao Tomas Džejms Gejbel, Laura je pevačica i gitarista američkog pank benda Against me. 2012. godine u intervjuu je otkrila da u budućnosti planira da slobodno živi kao transrodna žena. Nakon dve godine bend je objavio album pod nazivom Transgender Dysphoria Blues, a o svom iskustvu napisala je i memoare.

Džez Dženings

Džez je poznati jutjuber, govornik i najmlađi LBGT aktivista. Kada je imala samo devet godina, nakon što je izbačena iz ženskog toaleta u školi (tada je bila dečak) snimila je video poruku za tadašnjeg predsednika Amerike Baraka Obamu i objasnila problem nerazumevanja i neodobravanja transrodnih osoba.

Džez i njeni roditelji zajedno su osnovali fondaciju TransKids Purple Rainbow, koja pruža podršku trasrodnim tinejdžerima, a 2016. objavila je knjigu pod nazivom Biti Džez: Moj život kao transrodni tinejdžer. Pokrenula je i tv emisiju “Ja sam Džez” i sada je jedna od najpopularnijih transrodnih uzora u celom svetu.

Ejdijan Dauling

Danas je poznat kao uspešan jutjuber i bodibilder, ali i advokat i aktivista za prava transrodnih osoba. Takođe je i suprug i otac. Ejdijan je prvi transrodni muškarac koji se našao na naslovnoj strani kolekcionarskog izdanja magazina Men’s Health.

Lea Ti

Poznata manekenka i zvezda modne kući Živanši, ikona pop kulture i zastupnik za prava trasrodnih osoba. Ćerka je poznatog brazilskog fudbalera Toninja Sereza. Ona je prva transrodna osoba koja je prikazana na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara – povela je brazilsku fudbalsku reprezentaciju na stadion tokom OI u Riju 2016. godine.

Aleksandra Bilings

Uspešna američka glumica i nagrađena pevačica, profesorka glume i LGBT aktivistkinja jedna je od retkih glumica koje su i na malim ekranima glumile transrodne osobe. Pojavila se u serijama “Uvod u anatomiju”, “Kako se izvući sa ubistvom” i “Transparentno”.

srbijadanas.com

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*