ZADRŽAVATE LI GASOVE? Kad vidite šta vam se zbog toga dešava, odmah ćete PRESTATI s tim! - Infoblok
Image default
Zabava

ZADRŽAVATE LI GASOVE? Kad vidite šta vam se zbog toga dešava, odmah ćete PRESTATI s tim!

Gasovi su produkt vazduha zarobljenog u našem tijelu. Dio tog vazduha smo progutali putem žvakanja i gutanja, a dio je produkt bakterija koje žive u našim crijevima. Prema bontonu se po svaku cijenu treba suzdržavati od puštanja gasova, a koliko je to opasno?

Prosječan ljudski gas sastoji se od 4% kiseonika,  7% metana, 9% ugljen dioksida, 21% vodonika i 59% azota. A prijatnost i neprijatnost mirisa zavise od promjene u procentima ovih gasova. Zvuk koji proizvodi gasove nastaje od vibracije rektuma, a jačina zvuka zavisi od jačine mišića sfinktera, ali i pritiska koji izaziva gas.

Miris gasa određuje nekoliko faktora, od kojih je najvažniji ishrana. Ako je vaša ishrana bogata namirnicama poput brokolija, kupusa i mahunarki, miris će biti neprijatniji.

Šta se dešava kada zadržavate gasove?

Posljedica toga su gorušica, naduhanost, loše varenje, naduhanost i bol u stomaku. Kada dugo zadržavate gasove, povećava se puls i krvni pritisak. I ljekari zbog toga uglavnom savjetuju da pustite gas čim vam se pruži prilika.

Gasovi moraju da izađu napolje, a ako ih uporno zadržavate, upijaju ih zidovi debelog crijeva, a nešto od njih odlazi i u krvotok. Potom ta krv prolazi kroz pluća i u nekim slučajevima je uzrok lošeg zadaha.

PREVENCIJA

Da biste smanjili količinu gasova, pazite kako jedete. Pažljivo žvaćite kako ne biste unijeli i nepotreban vazduh, koristite cjevčicu kada pijete, izbjegavajte žvake i bombone, ali i alkohol. Uz to, ovo su namirnice koje mogu da vam pomognu, ali i odmognu.

Najveći izazivači gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mlijeko i mliječni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.

Umjereni izazivači gasova su: jabuke, banane, hlheb i peciva, mrkva, celer, plavi patlidžan.

Slabi izazivači gasova : jaja, riba, meso, ulje, živina, riža.

Izvor vijesti: Novi.ba / novi.ba

Related posts

BMW predstavio novi model za balkansko tržište koji blokira otvaranje prozora dok je upaljen radio

MH

SMS DANA Maja nam je nešto ljuta

MH

Znate li šta će vam se sve dogoditi ako prestanete imati “odnos” ?

MH

Leave a Comment

seven + three =